Odpalanie auta
Odpalanie auta
napiszcie jak to w końcu jest z odpalaniem auta gdy stoi "zimuje" w moim przypadku tak jest z uwagi na to że posiadam auto 4x4 to w zimie bmw m3 nie jeżdze stoi w garażu już 2 miesiąc staram sie go odpalać co 2-3 tygodnie. Pytanie jest takie bo krążą różne opinie jak to jest jak auto stoi cała zime w garażu nie ocieplanym lepiej go wogóle nie odpalać przez ten okres albo co jakiś czas warto odpalić i niech pochodzi na biegu jałowym?
Re: Odpalanie auta
A poco go odpalac? dla sportu? Jak nie ma jezdzic to nie. Moj smietnik stoi i bedzie stal nieruszony do wiosny.
Jak nie po to, żeby jeździć to bez sensu odpalać. Na wiosnę wkładasz albo ładujesz aku i palisz.
Słyszałem różne opinie np że warto co jakis czas odpalić inni mówią że owszem odpalać ale żeby od razu jechać żeby auto nie stało i takie tam co osoba to inna opinia . Spotkałem się również z opinią że jak auto długo stoi nie odpalane to podzespoły w silniku cierpią z braku oleju ponieważ on skapie ...
A przez 2 tygodnie nie skapnie
Znam pare przypadków, że problemy w autach zaczynały sie po zimowaniu, kiedy auta stały nie ruszane w zimie. Zależy pewnie jaka jest temp. zimowania, ale ogólnie mechanika lubi jednak pracować
Pozdrówka!
Ja z kolei ostatnio spotkałem sie z ze znajomym i on stwierdzil ze jezeli auto dlogo stoi nieodpalane to mozna wykrecic swiece i strzykawka zapodac mala ilosc nafty w cylindry co ma pomagac w utrzymaniu wszystkiego w czystosci i "nawilzeniu" Jeszcze o czyms takim nie slyszalem wczesniej.
BMW ///M POWER M3 E36--->M5 E34--->??
To popularny zabieg, zalac wlasnie nafte(chodzi o pierscienie glownie), poczekac i zakrecic bez swiec a potem normalnie.
Pako moja em zimą stoi w garażu gdzie temperatura jest w granicach +5 - +15 st.C i odpalam ją co 3 tygodnie na 10-15minut, na biegu jałowym.
Po co? Nie wiem, może dlatego żeby silnik sobie popracował i nie stał przez 3-4 miesiące nie tykany. Ja tak robię i jest ok.
Po co? Nie wiem, może dlatego żeby silnik sobie popracował i nie stał przez 3-4 miesiące nie tykany. Ja tak robię i jest ok.
Każde odpalenie i praca na zimno szkodzi silnikowi. Nawet jeżeli odpalenie po 3 miesiącach bardziej mu zaszkodzi niż odpalenie po 2 tygodniach to na pewno 6 odpaleń co dwa tygodnie bardziej zużyje silnik niż to jedno po 3 miesiącach.
A co do rozgrzewania na luzie to instrukcja mówi wyraźnie:
A co do rozgrzewania na luzie to instrukcja mówi wyraźnie:
Ja bym zostawił i nie odpalał.Do not let the engine warm up in idling position. Instead, begin to drive at moderate engine speeds.
Moim zdaniem adnotację która jest w instrukcji obsługi można sobie między bajki wsadzić. .
Moja eMa w tym roku zimuje pod chmura. Odśnieżam regularnie i odpalam raz na tydzień. Silniczek pracuje zawsze ok. 30min aż do zagrzania oliwy na 90'C.
PS. Czy zastanawialiście się dlaczego w instrukcji obsługi jest taka adnotacja?
Moja eMa w tym roku zimuje pod chmura. Odśnieżam regularnie i odpalam raz na tydzień. Silniczek pracuje zawsze ok. 30min aż do zagrzania oliwy na 90'C.
PS. Czy zastanawialiście się dlaczego w instrukcji obsługi jest taka adnotacja?
- Venom
- Moderator
- Auto: E34 M5, E34 M5T, E24 635CSi
- Kontakt:
Zimny rozruch to najgorszy stan pracy silnika, wiec trzeba go unikac. Mysle ze raz an 2 miesiace mozna odpalic, co 2 tygodnie, nie polecam. Aku koniecznie odpiety i najlepiej w domu. Polecam za to koniecznie raz w miesiacy ponaciskac na hamulec 
Co do rozgrzewania na biegu jalowym to : silnik nawet jesli zimny jest bez problemow gotowy do jazdy (nie mam na mysli 7000rpm). Jazda od razu ma sporo plusow = szybsze nagrzewanie elementow silnika (szczelnosc cylindrow, kinematyka otwarcia zaworow, rozrzad, lepsze smarowanie) + szybsze uruchomienie pracy katalizatora, niższe spalanie.

Co do rozgrzewania na biegu jalowym to : silnik nawet jesli zimny jest bez problemow gotowy do jazdy (nie mam na mysli 7000rpm). Jazda od razu ma sporo plusow = szybsze nagrzewanie elementow silnika (szczelnosc cylindrow, kinematyka otwarcia zaworow, rozrzad, lepsze smarowanie) + szybsze uruchomienie pracy katalizatora, niższe spalanie.
Podstawowe elementy, którę mogą objawiać się usterką po dłuższym nieodpalaniu silnika to cieknące uszczelniacze... te zaworowe, jak również te wałów. Inne sporadyczne historie to zaklejające luz zacierające się wtryskiwacze. Ale to raczej postoje kilkumiesięczne+. Ciekawy patent dodać coś smarującego do paliwa np. mixol lub uszlachetniacz aby silnik popracował na tym przed ostatnim unieruchomieniem na dłuższy postój. Pozatym kropla drąży skałę: zawieszające się różnego rodzaju silniczki elektryczne itd,itp. Nie bez powodu od nie jednej osoby można usłyszeć opinię, że auto niestety niszczeje bedac nieużywane. ...
Konrad
http://www.ktd.eu" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.ktd.eu" onclick="window.open(this.href);return false;
Rozumiem że twój argument brzmi: Ja tak robię, nic się nie zepsuło więc musi być dobrze. Trochę kiepski argument, nie uważasz?Kudłaty pisze:Moim zdaniem adnotację która jest w instrukcji obsługi można sobie między bajki wsadzić. .

Według tej teorii motocykle powinny się strasznie sypać. każdy stoi co najmniej całą zimę w garażu (no, może poza enduro na kolcachKonrad95x pisze:Nie bez powodu od nie jednej osoby można usłyszeć opinię, że auto niestety niszczeje będąc nieużywane. ...

Jak ktoś uważa że auto nie powinno stać, niech kupi zimówki i pojeździ samochodem raz na tydzień. Jazda po śniegu eMką jest bardzo przyjemna

Ja eMkę wyciągam z garażu co najmniej raz w tygodniu, przede wszystkim dlatego że lubię nią jeździć